15 Şubat 2016 Pazartesi

MÜLTECİLER

    Öncelikle mülteciler hakkında araştırma yapmada mülteci kavramını kendimce bildiğim şekilde anlatmak isterim. Genelde siyasi olmakla beraber dini ve ırken yaşadıkları coğrafyada dışlanırlar ve hayatta kalmak isteyenleri sığanacakları bir yer ararlar sığınacakları yerde hiç bir konfor aranmazken temel ihtiyaçlar bir gereksinimdir., genel de toplu halde yaşam mekanları sunulmuştur.

  Mülteci Kimdir Kimden, Neden ve Niye Kaçıyorlar Mültecilerin Korunmasindan Kim Sorumludur. Mültecilerin Hakları Nelerdir.Araştıralım.
     Mülteci: Uluslararası hukukta “mülteci” kavramı, vatandaşı olduğu ülke dışında olan ve “ırkı, dini, tabiiyeti, belirli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşüncesi nedeniyle zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu" için vatandaşı olduğu ülkeye dönemeyen veya dönmek istemeyen kişileri ifade etmektedir
    Mülteciler kendilerince karşıt gruptan zarar görmemek için göç etmek zorunda kalan kişilerdir.

  Mültecilerin Korunmasından Kim Sorumludur?
Mültecilerin korunması öncelikle devletlerin sorumluluğu alındadır. 1951 Tarihinden itibaren Cenevre antlaşması Mültecilerin korunması konusunda devletlerin yanı sıra Birleşmiş Milletler tarafından kurulan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK – UNHCR) de görevlidir.  Birleşmiş Milletler’ in diğer kuruluşları ve çeşitli örgütlerle işbirliği yapmaktadır. Birleşmiş Milletler Çocuk Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Programı (WFP), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) işbirliği yapılan kuruluşlara örnek olarak gösterilebilir.
 Mültecilerin Hakları
Ana başlıklar halinde mültecilerin sahip olduğu haklar şunlardır:
– “Herkes, zulüm karşısında başka ülkelerde sığınma talebinde bulunma ve sığınma olanağından yararlanma hakkına sahiptir.” İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi
– Mültecilerin sahip olduğu haklar içerisinde üzerinde en çok durulanı ve diğer uluslararası belgelerde de vurgulananı: “Geri Gönderilmeme Hakkı
– Mülteciler keyfi tutuklanmaya ve gözaltına alınmaya maruz bırakılmama hakkına sahiptir.
-Mültecilerin yaşama, özgürlük ve kişi güvenliği hakları vardır.
– Mültecilerin din özgürlüğü hakkı vardır.
– Mülteciler çalışma hakkına sahiptir. 
– Mülteciler barınma hakkına sahiptir. Taraf devletler ülkelerinde mültecilerin barınmaları için gerekli şartları sağlamalıdır.
– Mülteciler eğitim hakkına sahiptir.
– Mülteciler kamu yardımı alma hakkına sahiptir. Mültecilerin eğitim, sağlık, barınma vb konularda ücretsiz hizmet almaları gerekir.
– Mültecilerin düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder